fredag 5. februar 2010

D"kar!

Naa har vi endelig faatt vite at vi skal vaere i D"kar i 3 uker og deretter til Ghanzi resten av tiden. Her bor vi paa ett lite rom med 4 senger og et lite kjoeleskap + noen edderkopper, moell/oeyenstikkere og mygg. Noe vi trives med:/Vi foeler vi er paa konfirmasjonsleir og safari paa en gang. Bare med MEGET primitivt standard. Vi bor paa en base som heter Bokamoso. Her driver de en barnehage og foerskolelaererutdanning for Botswanere. Det er ogsaa et spraaksenter og et kunstsenter her som jobbe for aa ivareta san-folkets kultur. Grunnen til at basen er plassert i ingenmannsland er fordi de jobber med/for san-folket/bushmenn som bor i dette distriktet. Maalet er aa hjelpe de til aa fullfoere skolen og for aa bli en del av samfunnet. Dette er vanskelig fordi san-folket alltid har bodd i Kalaharioerkenen og levd som nomader. Naa blir de drevet ut av omraadet av myndighetene.
I loepet av dennne uka her har vi besoekt barnehagene vi skal ha praksis i, der alle barna er san-barn. Dette kan bli utfordrende siden de ikke snakker engelsk, men har et eget spraak som bestaar av 28 forskjellige klikkelyder(naro).
Naar vi spiller frisbee eller shanghai utafor "hytta" samler det seg mengder av san-barn rundt oss som kan observere oss i flere timer. Vi foeler oss som aper i bur;) Noe vi begynner aa bli vadt til.
Vi har ogsaa hatt en tur paa butikken den uka her. Da kom vi hjem med 15 liter vann, 8 liter juice og 10 brusbokser og en vifte. Vi gaar ikke paa do her, saa da skjoenner dere hvor vesken blir av.
Vi har ogsaa faatt vaart foerste moete med regntiden, ikke i form av regn, men av torden og lyn. "Litt" heftigere enn hjemme i Norge. Vi har ogsaa faatt oss Afrikanske navn. Vi husker ikke helt hva de var, men Ida sitt betydde haap, Anya sitt betydde gave og mitt sitt betydde meg. Jeg saa tydligvis selvopptatt ut;)
Neste uke skal vi ha timer med studentene her. Etter det baerer det ut i barnehagene. Ettermiddagene naa bestaar av kortspill og vollyball. Vi sliter ogsaa litt med aa sove om natta for da er det alltid eselkor i hagen. For de som ikke vet det saa braaker eselene noe helt sinnsykt!
Vi har faatt sett mye i loepet av disse dagene og folkene her nede tar utrolig godt vare paa oss!

Maa ogsaa fortelle litt om bussturen hit til D"kar fra Gaborone. Den tok ca. 8 timer. Vi ble stappa bakerst i bussen med ekle svart menn. De pekte og lo... Tror aldri de har sett hvite folk i den bussen foer. I bussen var det ca. 50 grader, luktet svette, ingen do, billettkonduktoer som gjorde det tydelig at han ville gifte seg med Anya, ingen pause.. Men utrolig nok saa kom vi oss helskinnet frem til riktig sted.

Kom gjerne med spoersmaal eller kommentarer hvis det er noe dere lurer paa:)

2 kommentarer: